×
Atıksız Mutfak Atölyesi
 17.02.2024 18:28:19
  SORGUN GENÇLİK DERNEĞİ
 430 kez okundu
Sorgun Gençlik Derneği tarafından "Atıksız Mutfak Atölyesi" düzenlendi.

Avrupa Dayanışma Programı (ESC) kapsamında yürüttüğümüz "Sport for Healthy Life (Sport4HealthyLife) başlıklı projemiz kapsamında Türkiye, İtalya, Makedonya ve Ürdün'den Sorgun'da gönüllülük faaliyetlerinde bulunan gönüllülerimizle birlikte Atıksız Mutfağa dikkat çekmek için "Atıksız Mutfak Atölyesi" düzenledik.

Atıksız Mutfak için atık yönetimimizi bilinçli kontrol etmemiz gerekiyor. Neden mi? Dünyamızı daha sürdürülebilir bir hale getirmek için. Atıksız yaşam, aslında çok uğraş gerektiren ve zorlayıcı bir süreç değil. Eğer bizler kararlı olursak, alışverişlerimizi planlı ve ihtiyacımız olanı kadar alırsak, dönüşümünün sağlandığından emin olduğumuz ürünleri tercih edersek ve evimizde atıkları geri dönüşüm için ayırırsak atıksız yaşamın ilk adımını atmış oluruz.

Türkiye’de Atık İstatistikleri 
2020 yılında TUİK’in yayınladığı oranlara göre, toplam 1.389 belediyenin 1.387'sinde atık hizmeti verildiği tespit edildi. Belediyelerde 32,3 milyon ton atık toplandı. Toplanan kişi başı günlük ortalama atık miktarı 1,13 kg olarak hesaplandı. Bu verilerin 2021 senesinde bazı kaynaklarda 104,8 milyona kadar çıktığı yazıyor. Görüyoruz ki atık oranı gün geçtikçe hızlı bir yükseliş ile artıyor.

Dünyada her yıl 1.3 milyar ton yiyecek çöpe gidiyor. Araştırmalara göre çöpe giden yiyeceklerin sadece çeyreği kurtarılsa 870 milyon aç insana gıda sağlanabilir.

Peki ne yapabiliriz?
🌶️Atıksız Mutfak için geri dönüştürülebilir ve çevre dostu malzemeler kullanabilirsiniz. Atıksız mutfağın ilk adımı, mutfağımızda bulunan materyalleri azaltmamızla başlayabiliriz.

🍅 Atıksız bir mutfak ile sadeleşebilir, çöp çıkarmadan zamandan tasarruf edebiliriz.

🌶️ Gereksiz tüketim ve israfın önüne geçmiş, aynı zamanda sağlıksız alışkanlıklarımızdan da zaman içinde kurtulmuş oluruz.

Diren, Düşür, Değerlendir, Dönüştür, Doğaya geri ver.

🍅 Ambalajlı gıdaya diren
🌶️ Mutfak malzemelerini ayır
🍅 Alışveriş düzenini değiştir, kalan gıdaları değerlendir
🌶️ Dönüştür
🍅 Kompost yap
Copyright 2021 © Tüm Hakları Saklıdır. Web tasarım Medyatör