×
Obez Olma Hareketli Ol Projesi Tamamlandı.
 16.05.2015 23:55:47
  SORGUN GENÇLİK DERNEĞİ
 4296 kez okundu

Sorgun Gençlik Derneği Başkan Yardımcısı Nurullah ŞENER ve üyeleri tarafından hazırlanan "Obez Olma, Hareketli Ol" adlı proje AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Türkiye Ulusal Ajansı) tarafından desteklenen “Erasmus + KA1 Gençlik Değişimleri “Obez Olma Hareketli Ol” isimli proje 9-16 Mayıs tarihleri arasında Sorgunda gerçekleştirildi.

Proje Koordinatörü Nurullah Şener;  Günümüzün en büyük sağlık sorunlarının başında obezitenin geldiğini, “Sağlıksız beslenme gençlerin en önemli problemlerinden biri olduğunu belirtti. Bu soruna dikkat çekmek bir nebzede olsa bu soruna çözüm bulmak amacıyla bu projeyi farklı ülkelerden gelen ülkelerle bilgi alış verişinde bulunarak gerçekleştirdiklerini söyledi. Şener; sözlerine Proje ortağımız Polonya, Estonya, Litvanya,Bulgaristan, Makedonya, Romanya’dan ilçemize gelen toplam 35 genç ile bir hafta boyunca sağlıklı beslenme, obezite, spor ve hareketlilik konuları üzerine atölye çalışmaları, simülasyonlar, sunumlar, takım kurma oyunları ve kurum ziyaretleri gibi etkinliklerde bulunduk. Toplamda 21 adet yaygın eğitim metotları kullanarak farklı etkinlik yapıldı. Yine 6 kamu kurumu ziyaret edilerek bilgi alış verişinde bulunuldu. Ayrıca 7 farklı ülke kültürlerarası gece yaparak kendi kültürünü tanıttı.

Proje sorumlusu Satı ŞAHİN; projemizin diğer bir amacı ise ülkeler arasında gençlerde bulunan birtakım ön yargıları ortadan kaldırmak olduğunu, ülkelerin kendi örf, adet ve geleneklerini tanımaları olduğunu, 7 ülkeden gelen 35 katılımcının Sorgun ilçesinde önemli etkinliklerde bulunup, obeziteye karşı spor yapılıp, beslenmeye dikkat edilmesi noktasında yapılması gereken konularda karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Proje Kolaylaştırıcı Engin Çavuş; Bu projede kullandığımız metotlar yaygın eğitim teknikleri. Yaygın eğitim etkinlikleri gençlerin biraz daha olaya yaklaşımlarını değiştiriyor. Olaya dahil olma süreçlerini artırıyor. Bu yüzden de obezite hakkında bilgi dağarcıklarını genişletiyor. Tabi obezite bu temamız fakat bir diğer önemli alt başlık özellikle projelerin yapmak istediği çalışmalar ise kültürler arası diyalog boyutu. Özellikle farklı ülkelerden gelen gençlerin Avrupa’nın içerisinde dahil bazı diğer ülkeler hakkında ön yargıları var. Bizim amacımız bu ön yargıları kırmak. Bu kültürler arası konseptini oluşturabilmek. Aynı şekilde Türkiye’ye karşıda bu tür ön yargılar var. Türkiye’ye gelmeden önce kafalarında pek çok kalıp yargılar vardı. Biz bunları kırmaya çalıştık. Özellikle Türk kültürünü olumlu yönde tanıtmaya ve bu alanda da yürütmeye çalışıyoruz. Dediğimiz gibi obezite ile mücadele Avrupa’dan gelen ortaklarımızla tartışılması bu konuda katılımcılarımıza bir farkındalık uyandırılması aynı zamanda yaptığımız çalışmalarla birlikte yerelde de bir farkındalık uyandırmaya hedefliyoruz” dedi.

Proje katılımcılarından Beatrice Abalasei; Alexandru İoan Cuza Üniversitesinde Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksek Okulunda Dekan olarak görev yapmaktayım. Türkiye’ye 7’inci gelişim “Üniversitemiz Türkiye’deki birçok Üniversitelerle ortaklıklar kurmakta bu vesile ile şunu belirtmek istiyorum. Her defa gelişimde Türkiye’de misafirperverlik mutlu insanlarla karşılaşıyorum. Türkiye’yi diğer ülkelerden Avrupa ülkelerden farklı buluyorum. Türkiye benim için ilginç bir ülke. Sizin yemeklerinizi, kıyafetlerinizi kültürünüzü seviyorum. Bu projelerle özellikle bizim ülkelerdeki problemlerle ilgili projeler. Çünkü biz benzeriz. Bizim ülkemizde de söz konusu. Bir araya gelerek güç birliği yapabiliriz” diye konuştu.


Estonya Grup Lideri Maarja SİLLAOTS ise; Türkiye’ye ilk gelişim. İlk izlenimlerinin gerçekten çok güzel. Türklerin gerçekten misafir perver olduğunu, yemeklerinin bu kadar çok lezzetli olduğunu bilmiyordum diye konuştu.

Proje Koordinatörü Nurullah ŞENER; Proje boyunca yalnız olmadığımızı bizlere her zaman destek veren Sn. Kaymakamımız Ali Arslantaş'a ve Sorgun Belediye Başkanımız Ahmet Şimşek’e ve emeği geçen herkese ekibim ve tüm katılımcılar adına bir kez daha çok teşekkür ediyorum. dedi.

Proje fotoğraflarına ulaşmak için tıklayınız...

Copyright 2021 © Tüm Hakları Saklıdır. Web tasarım Medyatör