×
Abide TUNCER
 11.07.2015
  SORGUN GENÇLİK DERNEĞİ
 1750 kez okundu

Rehberlik hizmeti ve psikolojik danışmanlık alanında İspanya’da eğitim alaraktoplamda dört öğretmenimiz ile birlikte parçalanmış ailelerden gelen, aile içi şiddete maruz kalan, kendini değersiz hisseden ve özgüvenini kaybetmiş öğrencilerimize psikolojik destek vererek suça karışmalarına engel olmayı amaç edindik… Öte yandan bu süreçte en önemli unsur olan aile bireylerine rehberlik hizmeti sunabilmek için ebeveynlerin çocuk eğitimi konusunda da bilinçlendirildik.

Eğitim dipnotları;

Her bir çocuk biricik ve tek olduğu için hayata bakış açıları ve yorumları da farklıdır. Örneğin; aklınız da bir fil canlandırın denildiğinde, herkesin zihninde birbirinden çok farklı filler belirecektir. Çünkü öğrencinin sergilemiş olduğu her davranış altında bir neden ve yaşantı yatmaktadır. İnsanoğlu eksik yaratılan ve yanlış yapan bir varlık olduğu için hatalar kaçınılmazdır. Biz öğretmenler de bu kategori de bulunmaktayız ve kendimizi öğrencilerimize ulaşmada daha etkin kılabilmek için bu eğitimioldukça yararlı gördük…

Öğrenme türleri hakkında bilgilendirilip (görsel, işitsel, duyusal ve nötr)  ve çatışmanın altında yatan; kültür, din, düşünce, politik, yapılandırılmış faktörler, eşitsizlik, insanların çıkar için kullanımı ve sosyal sınıf dengesi gibi unsurları ele alıp değerlendirdik. Ayrıca sınıf yönetim şekillerini ele aldık; otoriter, demokratik ve arabulucu-eşlik edici tarzları üzerine yaşanmış vakalar ile değerlendirip derinlemesine tartıştık. Çıkan sonuç ise; gerçekten öğrencinin ne istediği, derste sıkılmamak için değişikliğe ihtiyacı olduğu durum da öğretmenin duruma göre bir öğrenme metodu geliştirmesi gerekliliğidir. Çünkü eğlenme anında çok daha sakin bir ruh hali olduğu için öğrenme daha kuvvetlidir.

Sınıf içerisinde çatışmaları kontrol etmek Türkiye’de yaşayan bir öğretmen için çok daha zor. Yirmi üç kişiyi geçmeyen sınıfları olan İspanyol öğretmenlerin öğrencileri ile bireysel olarak ilgilenmeleri çok daha kolay. Yaşanmasını hiç istemediğimiz, belki de en çok korktuğumuz fiziksel kavgalı durumlar da, öğretmelerin neler yapması gerektiği konusunda profesyonel taktikler aldık.

Fiziksel bir kavga durumunda yapılması gerekenler;

Öncelikle, öğrenciden kendisini savunmasını beklemek olmamalı, sıkıntılarını bir şekilde kelimelere dökülmesi amaçlanmalı, kavganın problemi çözmede ne derece etkili olduğunu, kavga yerine yapabileceği üç şeyin ne olduğunu üzerine odaklanılmalıdır.

Sizlere genel itibari ile yazımda eğitimimiz ile alakalı bilgiler verdim. Bunun dışında İspanya’nın Endülüs bölgesinde kültürel geziler de düzenledik. Bu gezilerimizi video belgeseli hazırlayarak projemizin yaygınlaşmasını katkı sağladım. Bu videolara sitemizin (http://gurpinarimkbeml.meb.k12.tr/)  “Gezi Belgesellerimiz” sekmentinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz…

İyi seyirler!

Hüseyin İNCİ

Okul Psikolojik Danışmanı ve

Proje Koordinatörü

Copyright 2021 © Tüm Hakları Saklıdır. Web tasarım Medyatör